Zajímavá fakta o klokaní

Slovo „klokan“ pochází z „klokana“ nebo „gangurru“ - název tohoto zvířete v jazyce Guugu-Yimidhirr domorodců z Austrálie.

Délka těla zvířete je 25 - 160 cm, ocas je 15 - 105 cm a váha se pohybuje od 1, 5 do 90 kg.

Odhánějí se silnými zadními nohama, řítí se ve skokech do délky 12 ma výšky 3 m a dosahují rychlosti až 50 km / h.

V závislosti na velikosti lze všechny klokany rozdělit do tří skupin, krysí nebo klokaní krysy (nejmenší), klokan wallaby (střední velikosti) a obří (největší). Největší jsou velký klokan zázvorový a klokan obrovský šedý.

Poháněn žízní je klokan schopen získat vodu pro sebe vykopáním díry hluboké 1 m.

Každý rok, od dvou let, samice porodí jedno mládě dlouhé asi 3 cm a vážící 2 g, které nosí v sáčku po dobu 6-8 měsíců.

Klokani se narodili jen několik týdnů po početí, zatímco matka klokanka sedí v určité poloze, strčí ocas mezi nohy a mládě (v tu chvíli menší než malíček) vlezlo do tašky. Sáček obsahuje bradavku, na kterou se mládě připevňuje ústy. Dítě je tak slabé, že nemůže samo sát, takže matka mu vstřikuje mléko do úst stahováním speciálního svalu. O čtyři měsíce později se klokan může pohybovat samostatně, ale v případě nebezpečí se vrátí do matčiny tašky, dokud konečně nedospěje.

Pouzdro chybí u klokanů mužského pohlaví, ale pouze u žen.

Dospělí velcí klokani se dokážou postavit sami za sebe, protože úder z jejich zadní tlapky snadno zlomí lebku a svými drápy jsou schopni roztrhnout žaludky psů a dokonce i lidí.

V Austrálii jsou klokani často účastníky dopravních nehod, proto používají „klokaní nárazníky“ nebo „klokani“. Kenguryatniks jsou také instalovány na téměř všech nákladních vozidlech, protože často cestují v noci mimo město.