Zajímavá fakta o rackech

Věděli jste, že rackové kradou kořist a jedí vejce jiných ptáků. Jsou schopni zaútočit i na mláďata jiných racků.

Za nejmenšího zástupce rodiny se považuje malý racek (Larus minutus) - jeho hmotnost je pouze 100–150 g a největší je mořský racek (Larus marinus) - jeho hmotnost může přesáhnout 2 kg.

Všichni rackové, od velkých racků po malé racky, vedou koloniální životní styl. Žijí ve velkých koloniích několika desítek tisíc ptáků. Rackové vědí, jak stavět hnízda téměř kdekoli a z jakéhokoli materiálu. Vyhovuje jim všechno - tráva, peří, větvičky, zbytky sítí, plechovky a další odpadky.

Bezpochyby je těžké vyjádřit hlas racka. Může to připomínat smích, cinkání, výkřiky rozzlobené kočky a vzdálený havran změkl „kyarr - ah-ah - crr“. Jak se říká, rackové jsou energičtí a velmi hlasití ptáci, takový dojem ve skutečnosti nikdy nemlčí.

Rackové žijí po celém světě, kdekoli se voda setká se zemí. Někteří rackové žijí velmi daleko od moře. Přestože rackové mají plavecké membrány, nejsou to oceánští ptáci a nikdy se nedostanou příliš daleko od pobřeží.

Pokud se během inkubace nebo krmení kuřat v blízkosti objeví nebezpečí v podobě nezvaného hosta, rozruch pohltí celou kolonii, ptáci se vznesou do vzduchu, vznášejí se nad výtržníkem, křičí kvílení a snaží se ho polít tolik hnoje jak je to možné.

Samice zpravidla nese 2-3 vejce. Samec i samice inkubují spojku asi měsíc. Pokud se vajíčkům něco stane - jsou sežrány jinými racky nebo jednoduše smyty vlnou - pak samice položí nová. Může to udělat až třikrát nebo čtyřikrát. To přispívá k přežití druhu. Novorozená mláďata jsou pokryta hnědou skvrnitou peří, která jim slouží jako spolehlivá kamufláž. Zůstávají v hnízdě, dokud se nenaučí létat. Celou tu dobu jsou krmení svými rodiči. Kvůli obžerství vlastních příbuzných však z deseti kuřat zpravidla přežijí pouze dvě.

Ale, bohužel, rackové jedí vejce jiných ptáků a dokonce i jejich blízkých příbuzných a jejich kuřat. S racky je spojeno velké množství povětrnostních značek. Dříve si námořníci všimli: pokud bude na stožáru lodi nebo na vodě sedět racek, pak bude dobré počasí a můžete si zaplavat, a pokud se rackové s pronikavým výkřikem potulují kolem hejn nebo pobřežních kamenů být rychle bouří.

Věda vysvětluje nejvíce tím, že jakmile je atmosférický tlak vysoký a voda je chladnější než vzduch, nejsou nad vodní hladinou žádné vzhůru beztížné proudy, které by podporovaly ptáky a pomáhaly jim vznášet se ve vzduchu. Z tohoto důvodu se rackové rychle unaví a musí se posadit, což je nepochybně smutné o nic méně než námořníky.

http://hipermir.ru/topic/pticy/chajjka/